Sagen før manden

Efter 10 år i formandsstolen ved Dansk Flygtningehjælp træder Stig Glent-Madsen i dag tilbage. For manden, der til hverdag er landsdommer i Viborg har retfærdighed været en grundpille i formandsrollen, og sagen er altid kommet først.
 
 

17.05.2018

Stig Glent-Madsen er både kendt og respekteret blandt venner og i sit lokalsamfund. Det blev særligt tydeligt, da han for en måned siden fyldte 60 år. Han frabad sig gaver og opfordrede i stedet sit netværk til at støtte sin egen indsamling til familier på flugt fra krigen i Syrien. Indsamlingen passerede 100.000 kroner og satte dermed rekord blandt private indsamlinger til Dansk Flygtningehjælp.

For Stig Glent-Madsen har formandsrollen været en central del af hverdagen de seneste ti år. Folk, der kender ham, ved at han ofte formår at dreje en samtale ind på Flygtningehjælpens arbejde, på flygtningesagen og på de mennesker, vi hjælper. Det er ikke et forsøg på at skærme privatlivet eller at snakke udenom. Det handler blot om, at for ham er det altid sagen, før manden.

”Jeg har fået fantastisk meget ud af formandskabet. Jeg kan ikke forestille mig, at man bruge sit liv på en mere fornuftig måde. Jeg har ikke set en tv-udsendelse de sidste 20 år, men så har jeg fået så meget andet. Men det der i virkeligheden betyder noget for en organisation som Flygtningehjælpen er, at mange yder en indsats. Ingen løfter alene. Dansk Flygtningehjælp er en kæmpe flok fantastiske medarbejdere og frivillige,” lyder det fra Stig Glent-Madsen.

For Dansk Flygtningehjælps Generalsekretær, Christian Friis Bach, er der ingen tvivl om, at Stig Glent-Madsen har været en kæmpe styrke for organisationen.

”Stig har været Dansk Flygtninghjælps super-frivillig, lagt tusindvis af timer, været en respekteret rollemodel, skabt engagement, styret Dansk Flygtningehjælp gennem kriser og succeser og – helt personligt - givet mig en enestående opbakning og støtte i den første tid. Han fortjener en kæmpe stor tak for indsatsen,” siger Christian Friis Bach.

Tager historierne med sig

Uganda, Kenya, Sydsudan, Etiopien, Liberia, Syrien, Jordan, Tyrkiet, Irak, Libanon, Grækenland, Afghanistan, Kosovo, Sri Lanka, Myanmar og senest Den Demokratiske Republik Congo. Listen af lande, Stig Glent-Madsen har besøgt, viser, at han ikke bare er en skrivebordsformand. Han har selv haft mulighed for at se betydningen af organisationens arbejde, og står altid klar til at give opbakning til og fortælle om de mennesker, han har mødt.

”Vi kan lære meget af andre samfund. I DR Congo mødte jeg en kvinde, som flygtede med sin mand og deres syv børn, da deres landsby blev angrebet af væbnede grupper. De fandt en lille pige, hvis familie var blevet slået ihjel og som det mest naturlige tog de hende med sig. Jeg har også været i en flygtningelejr med 12.000 mennesker, hvor der var 500 forældreløse børn. Der var ikke brug for noget børnehjem, da de tog sig af hinanden. Sådan noget kan vi lære af,,” siger Stig Glent-Madsen.

Starter med en rejse

Stig Glent-Madsens rejse ind i Dansk Flygtningehjælp startede også helt bogstaveligt talt med en rejse. Da han og konen, Bodil, i 1987 tog på bryllupsrejse til blandt andet Indien, mødte de en præst, som havde et projekt med retshjælp.

”Jeg mener på mange måder, at det er den allerbedste form for bistand. I stedet for eksempelvis de almisser, som kirken har været vant til at give,” siger landsdommeren fra Viborg, for hvem der tydeligvis er et gennemgående tema: Overbevisningen om, at alle mennesker fortjener at blive behandlet med respekt og værdighed. Derfor har han også ageret dommer uden for retssalen i både svømning og fodbold.

Efter rejsen fandt han ud af, at præsten blev støttet af Folkekirkens Nødhjælp, og blev derfor selv engageret i organisationen. I 1997 blev han formand for Folkekirkens Nødhjælp, der også er medlemsorganisation hos Dansk Flygtningehjælp, og han havde derfor masser af erfaring at trække på, da han blev valgt til formand for Danmarks største humanitære organisation i 2008.

Ved bordenden for bestyrelsen, har Stig Glent-Madsen sammen med Forretningsudvalget og Chefgruppen de seneste ti år været med til at lægge de overordnede retningslinjer for Dansk Flygtningehjælp og altid stået klar til at sparre med generalsekretæren. Samtidig, forklarer Stig Glent-Madsen, har man som formand også en vigtig rolle i forhold til baglandet, altså de medlemsorganisationer, som har valgt én.

”Jeg mente desuden også, det var vigtigt at få de frivillige med om bord og foreslog, at de skulle være repræsenteret i Forretningsudvalget,” forklarer han – og understreger: ”Hvis folk skal huske mig for én ting, så håber jeg, at det var, at jeg var inddragende.”

Tonen har ændret sig

Når han tænker tilbage på sine 10 år som formand for Dansk Flygtningehjælp er det tydeligt, at der er sket meget – både i verden omkring os og i organisationen.

“Ser vi på det store, globale billede, så går det ikke særligt godt. Der er kommet flere flygtninge i verden, og samtidig har tonen i debatten om flygtninge ændret sig. Hvad der var dårlig stil i 2007, er nu blevet mainstream. I sådan en situation, er det vigtigt at stille spørgsmålet, hvordan er der så blevet reageret på det?” spørger Stig Glent-Madsen og giver selv svaret: ”Jeg synes Flygtningehjælpen har givet svarene. Vi er vokset, vi hjælper stadigt flere mennesker, og vi deltager stærkt i debatten.”

De seneste ti år er Dansk Flygtningehjælps samlede omsætning steget fra 627 mio. kr. i 2007 til 3.145 mio. kr. i 2017. Antallet af frivillige og ansatte er fordoblet fra ca. 4.000 af hver i 2007 til omkring 8.000 i 2017. Men for Stig er kvantitet ikke nok.

”Derfor er det også fantastisk, at vi i er blevet kåret som nummer tre på ranglisten over verdens bedste NGO’ere – nummer tre ud af 500! Det er en stor anerkendelse, og jeg er specielt glad for de kriterier, som bliver fremhævet hos Flygtningehjælpen: Ansvarlighed, troværdighed, gennemsigtighed og konstant tilstedeværelse i verdens brændpunkter,” siger Stig Glent-Madsen, der samtidig har et råd til fremtiden:

”Vi skal være endnu bedre til udnytte vores tilstedeværelse og knowhow til at fortælle fakta om flygtningene og menneskeliggøre de mange skæbner, så de ikke bare forsvinder i fordomme og tal. Dansk Flygtningehjælp skal være en endnu bedre advokat og et tydeligere talerør for de mange, der ikke har en hørbar stemme. Vi har mulighederne – og dermed også forpligtelsen,” siger Stig Glent-Madsen, der samtidig understreger at han er helt tryg ved organisationens fremtid:

”Jeg synes organisationen er i rigtig fine hænder. Det betyder, at jeg ikke vil blive savnet – men det er jo faktisk rigtig godt. Jeg kender organisationen, jeg kender ledelsen og jeg kender medarbejderne. Og jeg ved, at de vil sikre fremtiden for Dansk Flygtningehjælp til gavn for verdens flygtninge og fordrevne.”

Stig Glent-Madsen er til daglig landsdommer og retsmægler ved Vestre Landsret. Han er gift med Bodil Abildgaard og sammen har de fire voksne børn. Han har været formand for Dansk Flygtningehjælp siden 2008, dvs. i fem perioder af to år, som er det maksimale. Det bemærkes at formandshvervet er ulønnet.