Enken Sainen har boet i en uformel flygtningelejr i over et år. Hver dag bekymrer hun sig om, hvordan hun skal brødføde sine børn. FOTO: Tobin Jones / Dansk Flygtningehjælp

Sainen frygter, hendes børn vil dø af sult

Sainen gennemlever en mors værste mareridt. Hun er bange for, at hendes børn vil dø af sult. Selvom hun håber det bedste, frygter hun det værste.
 
 

10.05.2017

”Nogen gange falder jeg om, fordi jeg er så sulten. Så finder mine børn mig og får mig vækket”

Den 35-årige enke, Sainen, bor alene med sine fem børn i en lejr i udkanten af den sydsomaliske by Dollow. Regnen er blevet væk tre år i træk, og har ført Somalia på randen af hungersnød. Det mærker Sainen og hendes børn hver dag, hele tiden. De spiser højest én gang om dagen. Nogle dage får de ikke andet end the.

"Det er ikke mig, du skal have ondt af, mine børn har det meget værre. Jeg har det meget dårligt over, at jeg ikke kan hjælpe dem, og situationen bliver værre og værre.”

20170328 Somalia Sainen + child

Sainen med sit yngste barn i lejren i Dollow. FOTO: Tobin Jones / Dansk Flygtningehjælp

Der er over 40 grader. Det støver alle vegne, og i vejkanterne ligger indtørrede rester af geder, køer og æsler - de husdyr, der er hele samfundets livline.

Sainen frygter, hvad der vil ske, hvis ikke snart der kommer mere hjælp:

”Familierne vil dø i deres huse. Jeg er meget bange for, hvad der vil ske med mine børn. Nogle gange fortæller jeg dem, at jeg tager på markedet for at hente mad. Det gør jeg for at gøre dem glade. I hvert fald bare for et øjeblik. Men jeg kommer aldrig tilbage med noget. Der er ikke noget, jeg kan få.”

”Jeg ønsker mig intet andet, end at mine børn får en fremtid uden sult.”

Tørken har fået tusindvis til at forlade deres hjem og drage mod de større byer efter maden slap op og brøndene tørrede ud. Sainen har boet i Dollow i omtrent et år efter at have boet en årrække i en flygtningelejr i Etiopien på grund af krigen i Somalia. Som enke og flygtning har hun svært ved at forsørge sine fem børn, der er i alderen ét til 14 år.

De seneste måneder kommer der flere og flere mødre til lejren. Mange bærer spædbørn i slynger på maven. Andre slæber småbørn 

FN advarer om, at over en million børn er i fare for kraftig underernæring alene i Somalia og at flere hundredetusinder vil dø af sult, hvis krisen fortsætter. Sainen frygter for sine børns liv og er frustreret over, at hun ikke kan give dem den mad, de har brug for. Hun håber, at hun snart kan komme under et af de programmer, som giver fødevarehjælp til de sultne i Dollow.

”Jeg håber meget, at jeg kan få hjælp. Og at jeg kan ændre mit liv til det bedre, så mine børn kan få en uddannelse og få et bedre liv, end det vi lever nu. Jeg ønsker mig intet andet, end at mine børn får en fremtid uden sult.”