Millioner af syriske børn kan ikke huske en tid uden krig og flugt.

U-landskalenderen skal hjælpe syriske flygtningebørn

Millioner af syriske børn er vokset op under borgerkrigen i Syrien, der har skabt en af vor tids største humanitære katastrofer. Derfor vil overskuddet fra Børnenes U-landskalender 2018 gå til at hjælpe udsatte syriske børn, som er blevet tvunget til at flygte til Syriens nabolande.
 
 

15.03.2018

Mere end fem millioner syrere – omkring halvdelen af dem børn - har søgt tilflugt i nærområderne i Tyrkiet, Libanon og Jordan. Disse tre lande har nu verdens højeste antal flygtninge i forhold til indbyggertal, og det massive antal presser landenes ressourcer voldsomt.
 
Der er derfor ikke meget hjælp til børnene, der kæmper med hjemve og traumer på grund af krigens rædsler og mistede familiemedlemmer. Mange af de syriske flygtningebørn går ikke i skole, fordi der enten ikke er plads i de overfyldte skoler, eller fordi deres forældre lever under fattigdomsgrænsen og ikke har råd til at sende børnene i skole.
 
- Før borgerkrigen brød ud i 2011, havde de fleste børn et helt normalt liv, der mindede om danske børns hverdag med skole, venner og fritidsaktiviteter. Nu risikerer vi at tabe en hel generation på gulvet. Så jeg er meget glad for, at Dansk Flygtningehjælp sammen med Børnenes U-landskalender kan hjælpe de børn, der forhåbentlig i fremtiden skal være med til at genopbygge et nyt og fredeligt Syrien, siger Dansk Flygtningehjælps generalsekretær Christian Friis Bach.
 
Det er udviklingsminister Ulla Tørnæs, der har valgt, at Børnenes U-landskalender-projektet netop skulle handle om de syriske flygtningebørn i år.
 
- Det er afgørende for mig, at vi får sat fokus på at hjælpe de mange syriske flygtningebørn til en så god hverdag som overhovedet muligt i det land, de er flygtet til. Danske børn i målgruppen for U-landskalenderen er vokset op med at høre, at der er krig i Syrien, og at mange er flygtet. Børnenes U-landskalender er en mulighed for at fortælle historier om børn på flugt, og hvordan man som barn kan få skabt sig en ny hverdag et helt nyt sted. Konflikten fylder meget i mediebilledet, og det vil være en mulighed for at tale med vores børn om en af vor tids største kriser, og om hvordan vi fra dansk side hjælper til, siger Ulla Tørnæs.
 
Helt konkret vil årets overskud fra Børnenes U-landskalender gå til at hjælpe syriske flygtningebørn med blandt andet psykisk og social støtte samt lektiehjælp i Dansk Flygtningehjælps Community Centre i Syriens nabolande. Et Community Center er et slags medborgerhus, hvor der er en lang række støttende tilbud til sårbare flygtninge.
For interviews eller mere info kontakt kommunikationsrådgiver Thomas Helsborg på 2898 7628 eller thomas.helsborg@drc.dk.
 
Fakta om årets projekt
Overskuddet fra Børnenes U-landskalender 2018 vil gå til Dansk Flygtningehjælps støtte af syriske flygtningebørn i Tyrkiet, Libanon og Jordan.

Årets projekt er opdelt i tre mål:
  1. At etablere Child Friendly Spaces, der giver udsatte børn et trygt rum, hvor de gennem leg og læring får hjælp til at opbygge personlige og sociale kompetencer til at håndtere deres traumer og svære situation.

  2. At styrke udsatte børns faglige udvikling gennem lektiehjælp og skolevejledning.

  3. At styrke udsatte børns robusthed og modstandskraft gennem støtte og rådgivning til deres forældre.
 
Fakta om Syrien
Borgerkrigen i Syrien brød ud 15. marts 2011.
Før borgerkrigen boede der 21 millioner mennesker i Syrien.
I dag er over halvdelen flygtet fra deres hjem og har brug for humanitær hjælp.
  • 6,1 millioner syrere lever som fordrevet inden for Syriens grænser.
  • 5,6 millioner syrere er flygtet ud af landet, og af dem er 47,4 procent under 18 år.
  • Tyrkiet huser 3,5 millioner syriske flygtninge (flygtninge udgør 3,6 procent af Tyrkiets befolkning).
  • Jordan huser 0,7 millioner syriske flygtninge (flygtninge udgør 8,8 procent af Jordans befolkning).
  • Libanon huser 1,0 millioner syriske flygtninge (flygtninge udgør 16,9 procent af Libanons befolkning).
Til sammenligning husede Danmark i 2016 i alt 47.456 flygtninge af forskellig nationalitet (flygtninge udgjorde 0,6 procent af Danmarks befolkning).
Kilde: UNHCR
 
Fakta om Børnenes U-landskalender
Danida, DR og en skiftende humanitær organisation har siden 1962 stået bag Børnenes U-landskalender.

Lige siden starten har det årlige projekt haft to formål: Folkeoplysning i børnehøjde og indsamling af penge til et godt projekt for sårbare børn i udlandet.

DR udfolder årets tema og projekt i godt børne-tv med stof til eftertanke på børnekanalerne Ramasjang og Ultra.

Ude på skolerne arbejder børnene med et stort undervisningsmateriale til Børnenes U-landskalender, som er tilrettelagt af Danida.
Skoleeleverne arbejder typisk med temaet i flere uger, og de lærer årets land at kende ved at læse, skrive, regne, researche og arbejde med web-værktøjer, kreativitet, bevægelse og naturfaglige forsøg. 
I 2017 deltog over 130.000 elever danske skolebørn skolebørn i 1. til 5. klasse i U-landskalenderen.
Alle kan støtte Børnenes U-landskalender ved at købe den årlige låge-julekalender.
På hjemmesiden ulandskalender.dk kan man læse mere om Børnenes U-landskalender og se, hvilke lande som er blevet støttet igennem årene.