Sara Linderoth Bouchet får overrakt den moderne udgave af en præmiecheck af Dansk Flygtningehjælps formand, Stig Glent-Madsen, i Dansk Forfatterforenings historiske lokaler.

”Vi er alle mennesker først”

Sara Linderoth Bouchet blev så inspireret af den store romankonkurrence om flygtninge, at hun satte sig til tasterne. 301 sider senere blev vinderromanen ’Hjem’ født. Det handler om at kunne se mennesket bag flygtningeprædikatet, siger den debuterende forfatter.
 
 

02.12.2016

Aron er syrer. Han er omkring 10 år gammel og bor med sin familie i boligbyggeriet Solhaverne i en unavngivet dansk by. Han er ligesom så mange andre børn. Nysgerrig, legende, søgende. Men han søger efter meget mere, end de fleste andre. Aron er flygtning og søger den identitet, der gik tabt et sted på flugten fra Damaskus til Solhaverne.

Aron er ikke virkelig, men repræsenterer millioner og atter millioner mennesker. Han blev skabt af Sara Linderoth Bouchet, da hun satte sig til tasterne efter at have set en reklame for den romankonkurrence, som Dansk Flygtningehjælp, forlaget Tiderne Skifter og Dansk Forfatterforening udskrev i 2015.

”Jeg har læst meget – både faglitteratur og særligt personlige skæbnefortællinger. Da jeg så begyndte at skrive, dukkede den her familie lidt op af sig selv. Jeg vidste, at jeg ville skrive om en families oplevelser, men da jeg gik i gang anede jeg ikke, at historien skulle fortælles fra Arons perspektiv,” siger hun.

Sara

Foto: Frederik Holmgren Møller 

Det var særligt ét citat af Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Andreas Kamm, der satte gang i tankerne hos den 36-årige forfatterdebutant.

”Tankerne om, hvor vigtigt det er at beholde sin indlevelsesevne og at kunne sætte sig i andres sted, fangede mig med det samme. Her kan romanen som et meget langsomt medie, hvor man tilbringer mange timer sammen med de her mennesker, give en helt anden indsigt end de korte nyhedsindslag, vi ellers ser,” siger hun og fortsætter:

”Litteraturen kan på en anden måde sætte fokus på de menneskelige omkostninger, der følger med flugten. Den kan også understrege, at vi alle er mennesker først, og derefter bliver man tvunget til at blive flygtning. Vi har stadig de samme længsler og håb og følelser. Vi er drevet af det samme – at redde sig selv og sin familie og passe på sine nærmeste.”

”Så vil jeg være ufatteligt taknemmelig”

Romanen ’Hjem’ er ikke det første, som Sara Linderoth Bouchet har skrevet, men det er det første, der er blevet udgivet. Derfor er hun også taknemmelig for, at konkurrencen fik hende til at skrive romanen. Men selve skriveprocessen var ikke en glad oplevelse.

”Det har været en ret dyster tid at skrive. Det går jo for alvor op for en, hvad der foregår. Jeg håber virkelig, at bogen kan skubbe bare en lille smule til folk. Min egen empati er blevet styrket meget i processen, fordi jeg ved så meget mere om tingene nu. Jeg har fået stor lyst til at gøre mere. Før havde jeg ikke tænkt så meget over, hvad jeg kunne gøre udover at bidrage økonomisk, men nu har jeg lyst til at melde mig som frivillig."

Hjem

”Hvis min bog på nogen måde kan bidrage til en mere sympatisk tilgang til, hvordan vi møder vores medmennesker - hvordan vi møder fremmede, så vil jeg være ufatteligt taknemmelig.”

I sommeren 2015 udskrev Dansk Flygtningehjælp, forlaget Tiderne Skifter og Dansk Forfatterforening en romankonkurrence med temaet flygtninge. Der blev indsendt 27 manuskripter, som blev afleveret anonymt, og en jury bestående af Ida Jessen, Peder Frederik Jensen, Dy Plambeck, Jo Hermann, Lotte Thrane, litteraturkritiker Mai Misfeldt og forlagsdirektør Claus Clausen valgte derefter ’Hjem’ af Sara Linderoth Bouchet som vinderroman. Præmien bestod af 100.000 kroner.