I sin internetcafé i Rhino-bosættelsen i Uganda underviser Vincent Kenyi i at bruge en computer. Han drømmer om at holde kurser, hvor hver elev kan arbejde på hver sin computer. FOTO: Tobin Jones // Dansk Flygtningehjælp

Vincent har store planer – men mangler en printer

Vincent bor midt i en flygtningelejr, men er ikke selv på flugt. Til gengæld har han store planer om at rykke sig rent arbejdsmæssigt de næste år. Men først må han skaffe en printer.
 
 

16.05.2017

Vincent Kenyi har aldrig været på flugt. Alligevel bor han midt i en flygtningelejr. Den 22-årige kommer nemlig fra det område i det nordvestlige Uganda, hvor landets regering har etableret Rhino-lejren. Eller Rhino-’bosættelsen’, som den officielt hedder. For Uganda adskiller sig fra de fleste andre lande i dets måde at tage imod flygtninge.

Her får flygtninge anvist et lille plot jord kort tid efter, de ankommer til landet. Der kan de slå sig ned og blive boende. De kan frit bevæge sig omkring, dyrke jorden eller tage arbejde. Samtidig er det et krav, at hjælpen fra internationale aktører både tilgodeser flygtningene og de ugandere, der boede i området i forvejen. Én af dem er Vincent.

”Der har været en del forandringer her i området de seneste år, men det er faktisk helt ok. Tidligere manglede der virkelig muligheder, som den her,” fortæller Vincent Kenyi.

201704 Uganda Vincent Rhino camp

Muligheden, han taler om, er et træningsforløb, som han har fået gennem Dansk Flygtningehjælp. Sammen med en gruppe andre unge – både flygtninge og ugandere – har han gennemgået et længere kursus i computerfærdigheder. Samtidig har de fået hjælp til at starte en internetcafé i Rhino-lejren.

”Verden har forandret sig. I dag foregår alt via computere. Det er dem, der er fremtiden. Derfor har jeg brug for computerfærdigheder, hvis jeg skal klare mig godt,” siger Vincent og forklarer, at netop derfor valgte han IT-kurset frem for eksempelvis undervisning i landbrug eller andre håndværksfag.

LÆS OGSÅ: 17 år og mor for sine søskende

Projektet drives af Dansk Flygtningehjælp med midler fra ECHO og er rettet mod sårbare unge mænd, blandt andet mænd, som forsørger deres familier og derfor er droppet ud af skolen. Det giver dem færdigheder til at skabe sig en levevis på anden måde. For Vincent har det været en stor hjælp. Hans far er død, og han er den ældste af ni søskende. Det er derfor op til ham at hjælpe sin mor med at skaffe mad på bordet til hele familien.

”Jeg har fire brødre og fire søstre, som jeg hjælper min mor med at tage sig af,” fortæller han.

Store fremtidsplaner

Sammen med to andre fra computerkurset har Vincent åbnet en lille internetcafé. De har store planer for at udvide biksen, men det er der en række udfordringer forbundet med.

For nylig brød nogen ind og stjal deres printer. Nu er det svært at få forretningen til at løbe rundt:

”Langt de fleste, der kommer for at få hjælp hos os, de vil gerne have printet eller kopieret ting. Så vi har virkelig brug for en printer,” siger han.

Og sådan én er nok også snart på vej. Det fortæller Gloria Drateru, der leder projektet for Dansk Flygtningehjælp.

”Vi er i færd med at finde midler, så vi kan give dem et ekstra tilskud til at udvide caféen. Lige nu laver de et stort arbejde, hvor de tilbyder kurser til andre for meget små beløb, så flere kan lære, hvordan man arbejder på en computer. Det vil vi gerne støtte, for det er et godt eksempel på, at dem, der har været på vores træningsforløb lærer færdighederne videre til andre. Det skaber ringe i vandet,” siger hun.

Vincent krydser fingre og har store drømme. Sammen med sine to kompagnoner, har han planer om at udvide forretningen – først med en printer, så de kan udskrive de breve, som folk beder dem skrive ind. Derudover ser han store muligheder i at anskaffe flere maskiner, så de kan oprette en decideret computerskole, hvor deltagerne kan følge med i træningen på hver sin maskine i stedet for alle at deles om den ene, de har nu. Han håber også, at de kan begynde at sælge ting som papir og skriveredskaber.

”Og måske også mobiltelefoner. Og hvis vi kan skaffe et kamera, så kan vi også tage pasfotos,” tilføjer han begejstret.

Han smiler. Drømmene fejler ingenting, og han nikker til spørgsmålet om, hvorvidt han tror på, at de er opnåelige. Selvfølgelig. 

Om projektet

Projektet har givet 1200 unge flygtninge og ugandere mulighed for at gennemgå træningsforløb i Rhino- og i Adjumani-lejrene i det nordvestlige Uganda, der har varet lidt over et år. I lejrene bor primært flygtninge fra nabolandet Sydsudan. Træningsforløbene er særligt rettet mod store drenge og unge mænd, som er droppet ud af skolen og er særligt sårbare eller forsørgere af deres familier. Det er et af flere projekter, som Dansk Flygtningehjælp driver i området, der har sigte på at hjælpe både flygtninge og medlemmer af værtssamfundet med at finde beskæftigelse og blive selvforsørgende.  

Afrikas mest omfattende flygtningekrise

Sydsudan har med få års undtagelser været i krig i mange årtier. I 2011 blev landet uafhængigt fra Sudan og blev dermed verdens yngste nation. Allerede to år efter fejringen af uafhængigheden, blev landet dog kastet ud i en brutal borgerkrig. Siden 2013 er mere end 300.000 mennesker anslået at være blevet slået ihjel, mens over to millioner er internt fordrevet i selve Sydsudan og over 1,5 millioner er flygtet til nabolandene, primært til Uganda, Kenya og Etiopien. Alene Uganda har taget imod omkring 800.000 sydsudanesiske flygtninge. I juli 2016 skete en genopblussen af kamphandlinger og styrken af flygtninge tog til i omfattende grad. Der flygter stadig over tusinde mennesker dagligt fra landet.

Dansk Flygtningehjælp arbejder både i selve Sydsudan og i nabolandene Uganda, Kenya og Etiopien med at tage imod de mennesker, der søger i sikkerhed uden for landets grænser.