Vinder af romankonkurrence om flygtninge fundet

Dansk Flygtningehjælp, Dansk Forfatterforening og forlaget Tiderne Skifter opfordrede i september 2015 danske forfattere og forfatterspirer til at skrive en roman med flygtninge som hovedtema. Håbet var, at konkurrencen kunne resultere i – ”en vinderroman der giver et billede af, hvad det vil sige at være flygtning, på en måde, så det er mere nærværende og bedre formidler den oplevelse, flygtninge har.”
 
 

22.11.2016

27 manuskripter blev sendt ind, fem kom i finalen, ét manuskript blev endeligt valgt af juryen bestående af Ida Jessen, Dy Plambeck, Peter Frederik Jensen, Jo Herman, Mai Misfeldt, Lotte Thrane og Claus Clausen.
 
Vinder af konkurrencen blev romanen Hjem af Sara Linderoth Bouchet, der udkommer på Forlaget Tiderne Skifter d. 2. december 2016. Dansk Flygtningehjælp premierer vinderromanen med 100.000 kr., som bliver overrakt til Sara Linderoth Bouchet i Dansk Forfatterforenings lokaler d. 29. november 2016. 

”Sara Linderoth Bouchet kan simpelthen skrive – på en måde der egentlig er sjælden for en debutant - med et overskud, en menneskelig indsigt og et sprog der i lange passager er så nærværende skønt, at det, selv mens det fortæller om grusomheder, kan føles som et kærtegn, og det, selv mens vi er ved at drukne i håbløshed, i sig selv ER et håb," lyder en del af juryens begrundelse fra Ida Jessen.

Et af de vigtigste emner i vor tid

I Dansk Flygtningehjælp er man glad og overvældet over den store interesse, som romankonkurrencen har afstedkommet:

”Vores håb med romankonkurrencen var at få skabt aktuelle, litterære værker, som giver læserne mulighed for at sætte sig i andres sted og tænke nye tanker om den situation, som flygtninge gennemlever. Den internationale flygtningekrise er en af vor tids helt store udfordringer, og her har litteraturen en unik mulighed for at vise nye perspektiver og andre tanker hos læserne. Det gør romanen Hjem til fulde,” siger generalsekretær Andreas Kamm.
Også i Dansk Forfatterforening er man glad for det fokus, romanen sætter på et af de vigtigste emner i vor tid: 
"Børn, kvinder og mænd flygter fra død, lidelse og undertrykkelse i deres hjemlande. Millioner af skæbner med en fælles drøm om et værdigt liv et andet sted. Med romankonkurrencen har vi fra Dansk Forfatterforenings side ønsket at rette det litterære søgelys mod et af de mest komplekse og samfundspåvirkende emner i vores tid. Fordi vi ved, at litteratur kan flytte bjerge og få os til at se og høre på nye måder,” siger formand Jakob Vedelsby.
Hvor selv drømme forekommer håbløse 
Hjem er en roman om en families flugt, tvivl og frygt – en fortælling om at miste sine rødder, sit hjem og sit hjemland. Men det er også en roman om stærke familiebånd, om at skabe en ny tilværelse, om at høre til, finde ro og overkomme rodløsheden.

Som voksen ser Aron tilbage på sin barndom og opvækst. Han flygter som dreng med sin familie fra Damaskus i Syrien, og efter en turbulent rejse ender de i Solhaverne, et kommunalt boligbyggeri i en større dansk industriby. Et tæt befolket sted hvor man bor, men hvor det er svært at leve; hvor selv drømmene forekommer håbløse, hvor alle kender hinandens ulykke, men ingen taler højt om volden, misbruget eller den voksende kriminalitet.

Her dukker pigen Bea op som Arons redning og ven, som et vildt, mystisk og forvirrende bekendtskab. Bea er både hårdkogt, hæmningsløs og sårbar, og hun bliver genstand for Arons betingelsesløse betagelse.
Sara
Sara Linderoth Bouchet (f. 1980) er fransk-dansk. Hun er kandidat i Litteraturhistorie fra Aarhus Universitet med Studier i kulturel identitet fra The University of St. Andrews, Skotland. Hun har arbejdet med kommunikation i politiet og som professionel danser og underviser i USA. I dag er hun leder af Johannes V. Jensen Museet i Farsø.

Hjem er Sara Linderoth Bouchets debutroman.